VERSENYEINK

VERSENYEINK

Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő

Az AESZ hagyományos vetélkedője, amelyre I–IV. osztályos valamint általános és középiskolás diákok jelentkezhetnek. A kisiskolások országos vetélkedője a Napsugár gyermeklap közreműködésével a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretében zajlik, az általános és középiskolások vetélkedőjének állandó helyszíne 2009-ig a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont volt. 2010-től mindhárom korosztály vetélkedője a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretében zajlik.

Országos Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

A kolozsvári Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Kör által szervezett verseny, melyre a magyar középiskolákban működő beszédkörök diákjai jelentkezhetnek. A kolozsvári Georgius Aranka Társaság, az AESZ társszervezete, és az Apáczai Csere János Gimnázium által szervezett verseny, amelyre Erdély középiskoláiban működő beszédművelő körök diákjai jelentkezhetnek.

Kriza János Országos Ballada- és Mesemondó Verseny

A mesemondó versenyt 2009-ig a Magyar Nyelv Napjain szerveztük. Helyszíne 2010-től Sepsiszentgyörgy, a balladamondó versennyel együtt. A mesemondó versenyt kis-, általános és középiskolásoknak, a balladamondót középiskolásoknak hirdetjük meg.

Tematikus vetélkedők

Általános és középiskolás diákoknak rendezett versenyek, melyeknek témája jeles évfordulókhoz kapcsolódik, vagy a magyar és az egyetemes kultúrtörténet iskolai tananyagban nem szereplő mozzanataihoz. A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat részeként szervezett verseny középiskolásoknak, amely tartalmában, tematikájában kapcsolódik az ünnepségnek otthont adó régió kulturális, nyelvi hagyományaihoz.

Középiskolások Implom József Helyesírási Versenye

Az Implom Józsefről elnevezett vetélkedő már több mint másfél évtizede Gyulán indult el, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanárainak kezdeményezésére, és vált országos, majd Kárpát-medencei méretűvé ezzel széles körben népszerűsítve a magyar helyesírást, az írott nyelvi kultúrát.  Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a kolozsvári BBT Bölcsészkarának Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke korábbi években is megszervezte a versenyt az erdélyi középiskolásoknak, de a dolgozatok javítása, értékelése, valamint a zsűrizés akkor más rendszerben zajlott. A legjobbak képviselték Erdélyt a gyulai Kárpát-medencei döntőn.
2009-től szervezett formában egy helyszínen mérettetnek meg a romániai középiskolák legjobb helyesírói, és ennek állandó helyszíne lett Sepsiszentgyörgy és a Mikes Kelemen Főgimnázium.

Általános Iskolások Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenye

A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szervezi, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével az általános iskolák V–VIII. osztályos tanulói számára. A verseny felmenő rendszerű és 2009-től van országos döntője. Az országos döntő színhelye Kolozsvár, szervezője a Brassai Sámuel Elméleti Líceum.

Erdélyi Kossuth-szónokverseny

Az Erdélyi Kossuth-szónokversenyt a budapesti Kossuth Lajos Szónokverseny mintájára 2000-ben hirdette meg első alkalommal Kézdivásárhelyen a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző. A verseny 2010–2012-ben felkerült a tanügyminisztérium országos versenyeinek listájára,  2013-ban pedig a megyeközi versenyek támogatás nélküli listájára.  2017-től az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége versenyei között szerepel.

Nagyon fontosnak tartjuk e versenyforma romániai népszerűsítését. Abból az iskolai tapasztalatból indulunk ki, hogy az irodalmi  tananyag zsúfoltsága, valamint az osztálylétszámok nagysága miatt még mindig nem kap kellő figyelmet, s elég időt a nevelői munkában a szóbeli szövegalkotási képesség fejlesztése. Ez a verseny arra készteti mind a tanárokat, mind a diákokat, hogy többet foglalkozzanak akár tanórai, akár köri tevékenység keretén belül retorikai tudásuk bővítésével. Annál is inkább, mivel úgy gondoljuk, hogy Erdélyben a nyilvános szereplés, a megszólalás bátorsága gyakran hiányzik nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok körében is. A felszólalás, ékesszólás, a vita képessége pedig egyre inkább nélkülözhetetlen része társadalmunkban mind közéleti, mind pedig magánéleti színtereken egyaránt.

A szónokverseny szervezője az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület, a Bod Péter Tanítóképző.

Szakirodalom

VERSENYFELHÍVÁSOK 2018/2019-ES TANÉV

VERSENYFELHÍVÁSOK 2018/2019-ES TANÉV

Szabályzat
Program

FELADATLAPOK

FELADATLAPOK

Feltöltés alatt…

EREDMÉNYEK

EREDMÉNYEK

Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő, 2019

Nagyenyed, 2019. május 10–12.

Eredmények

Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny | Kárpát-medencei döntő

Budapest, 2019. május 24–26.

Résztvevők (PDF)
Eredmények (PDF)

Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny | Országos döntő, 2019

Kolozsvár, 2019. március 29-31.

Eredmények (PDF)

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny | Kárpát-medencei döntő

Gyula, 2019. március 1.

Győztesek listája (PDF)
Kódos eredménylista (PDF)

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

Sepsiszentgyörgy, 2019. január 31.–február 2.

Eredmények (PDF)

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny

Sepsiszentgyörgy, 2018. november 16–18.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége hagyományszerűen minden év őszén megszervezte az országos balladamondó versenyt, amelyre középiskolák és szakközépiskolák diákjai nevezhettek be. 2010-ben, a verseny történetében először találkozott két népköltői történetmondó műfaj, a ballada és a népmese. A társítás sikeresnek bizonyult, 2018-ban kilencedik alkalommal szerveztük meg a rendezvényt, amely keretén belül 2013-tól külön versenykategóriaként kap helyet a balladaéneklő verseny. A rendezvényt Kriza János népköltészeti gyűjtőről neveztük el.

2018-ban november 16. és 18. között Sepsiszentgyörgyön szerveztük meg a verseny országos döntőjét, melyre 228 diák és tanár érkezett Erdély több településéről, és a szórványból is.

A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, és ezáltal kapcsolatba kerülhetnek a magyarság szellemi örökségének értékes részével. A vetélkedő által a balladamondás és éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának is híveket szerezhetünk.

Szombaton délelőtt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla Termében Oláh-Badi Cintia, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja népdallal indította a megnyitót, majd Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének háromszéki szervezete és egyben a versenybizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Kocsis Annamária, Kovászna megyei tanfelügyelő szólt a résztvevőkhöz.

Idén 14 megyéből érkeztek diákok a vetélkedőre. A mesemondók elsőtől tizenkettedik osztályig öt életkori kategóriában versenyeztek a Székely Nemzeti Múzeumban, a Míves Házban, a Kónya Ádám Művelődési Házban, a Bod Péter Megyei Könyvtárban és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, a IX–XII. osztályos balladamondók a Szent József Római Katolikus Plébánia közösségi termében, az V–XII. osztályos balladaéneklők pedig a Plugor Sándor Művészeti Líceumban mutatták be produkcióikat.

A verseny után a kis- és általános iskolások játszóházas foglalkozáson, a középiskolások, a kísérő tanárok és a zsűri filmvetítésen és a rendezővel való beszélgetésen vettek részt (Az év lagzija (dokumentumfilm), rendező: Bán József, a sztánai V. Nemzetközi Népismereti Filmszemle, a Kaptár – Dokumentumfilm-szemle és a 7. Docuart Fest díjazott filmje).

A vasárnapi díjkiosztó ünnepségen a különböző kategóriák zsűritagjai pár szóban értékelték a versenyt, a díjazások után az első helyezettek előadásában elhangoztak a nyertes mesék, illetve balladák.

Eredmények